Wettelijke bedenktijd
De drie dagen bedenktijd. Waarom bestaat dat en wat heb je eraan als verkoper of koper van een woning? Wij leggen het je haarfijn uit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Nadat de koopovereenkomst is getekend, heb je als koper volgens de wet het recht om, binnen drie dagen na aankoop, nog van het huis af te zien. De wettelijke bedenktijd is een dwingend recht. Daar mag dus niet van afgeweken worden.
Waarom 3 dagen bedenktijd?
De bedenktijd is er vooral om de koper te beschermen.
In een verkopersmarkt (met meer vraag dan aanbod) is dit extra belangrijk. Als koper moet je soms snel schakelen. Er zijn meer kapers op de kust. Door de drie dagen bedenktijd loop je dan minder risico. Je kunt binnen de bedenktijd namelijk verder onderzoek doen naar de bouwkundige staat van het huis (waarbij verborgen gebreken van het huis aan het licht kunnen komen) of naar de reële waarde van de aankoopsom.Andersom geldt dit niet automatisch.
De verkoper heeft geen drie dagen bedenktijd, tenzij anders wordt afgesproken in de koopovereenkomst. Het kan dus wel, maar het komt weinig voor.
Drie dagen bedenktijd: wanneer gaat het in?
Dit is even een doordenker. De bedenktijd gaat in om 0.00 uur na de dag waarop de koper een exemplaar van de door hem én de verkoper ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Dus ook als de koper de eerste partij is die tekent, moet hij eerst de door beide partijen getekende koopovereenkomst hebben ontvangen.
Pas dán gaat om 0.00 uur die dag de bedenktijd in. Van de bedenktijd moeten er minimaal twee dagen geen zaterdag, zondag of erkende feestdag zijn. Dit is vooral belangrijk rond de kerstdagen. Om het makkelijk te maken, vind je hieronder een overzicht van de bedenktijd:
Koopoverkomst (door beide partijen getekend) door koper ontvangen op:
Maandag - bedenktijd eindigt op Donderdag om 23:59 uur
Dinsdag - bedenktijd eindigt op Vrijdag 23:59 uur
Woensdag - bedenktijd eindigt op Maandag 23:59 uur
Donderdag - bedenktijd eindigt op Maandag 23:59 uur
Vrijdag - bedenktijd eindigt op Dinsdag 23:59 uur
Zaterdag - bedenktijd eindigt op Dinsdag 23:59 uur
Zondag - bedenktijd eindigt op Woensdag 23:59 uur




